Wist u dat
  • Dat u elke dag naar Antalya kunt vliegen
  • Transfertijd naar Lara ca 30 min. is
  • Antalya meer dan 1 miljoen invoners heeft

Antalya

710_antalya 2.jpg711_antalya3.jpg


Antalya is niet voor niets een van de levendigste steden van Turkije. Bijzonder zijn de met sneeuw bedekte toppen van het kolossale Taurusgebergte in het voorjaar, de rotsen die steil uit de zee oprijzen en het prachtige uitzicht dat hierdoor ontstaat, de geurende citroen-en sinaasappelbomen, een veelvoud aan antieke steden in de directe omgeving.

Deze geweldige stad is met zijn ruim 700.000 inwoners het hart van de Turkse Rivièra en heeft 250 dagen per jaar zonneschijn. Antalya is een van de weinige grote steden aan de Middellandse Zee die helder en schoon zwemwater hebben. Schone fi jnzandstranden en helder water zijn bijzonderheden waar de stad en tevens de provincie Antalya trots op kunnen zijn.

Antalya biedt de vakantieganger meer dan alleen restaurants, bars en inkoopmogelijkheden. De stad heeft zo zijn eigen historische verhalen en een eigen cultuur, waarin iedereen wordt overstelpt met de traditionele Turkse gastvrijheid.

De stad dankt zijn bestaan aan het water van de Düden-rivier, die de tuinen en het landschap bewatert. In Antalya heerst een subtropisch klimaat omdat de bergen de noordelijke wind tegenhouden.

Laat u betoveren door de parel van de Turkse Rivièra met zijn ambiance, levendigheid, geschiedenis en verschillende restaurants aan de jachthaven. Bezoek de stranden van Konyaalti en Lara, de meest bekende stranden van Antalya. De boulevard in de stad met de palmbomen nodigt uit voor een gezellig inkoopavontuur.

Antalya is een havenstad en een vrijhandelszone en dus een inkoopparadijs. Dankzij de talrijke boetieks en de typische bazaar en dus de vele inkoopmogelijkheden, ook voor goud, handgeweefde tapijten of lederwaar van hoge kwaliteit, hoeft u zicht geen moment te vervelen. Naast dit alles zijn er nog de gezellige jachthaven en het archeologisch museum van de stad, de Yivli minaret, de Kesik Minare en het Karalioglu- park. In de jachthaven zijn vele restaurants en bars die u zeker moet bezoeken

Geschiedenis van Antalya

Strabo en Homerus meldden dat de provincie Pamphilia, waartoe ook Antalya behoorde, vanaf het 5e millennium v.Chr. bewoond was. In tegenstelling tot Lykië met zijn soms ruige bergen was en is Pamphilia een vruchtbaar, vlak gebied met voldoende water. De provincie strekte zich uit tot het verder naar het oosten gelegen Silifke, waar de provincie Kilykië begon. De naam Pamphilia betekent zoveel als 'land van de volken' en verwijst naar de verschillende Griekse volkeren die hier later woonden. Antalya werd in de 2e eeuw v.Chr. door Attalos II van Pergamon gesticht als havenstad. Vóór die tijd werd het gebied wel bewoond maar van een stad was geen sprake.

Door de gunstige natuurlijke omstandigheden werd de stad, toen nog Attaleia geheten, de belangrijkste haven aan de zuidkust. Attalos c.s. moest al snel zijn meerdere erkennen in zeerovers, die op hun beurt de benen namen voor de Romein Servilius en diens manschappen. Antalya beleefde vervolgens een welvarende periode. Toen ten tijde van de Byzantijnen omringende steden als Aspendos, Side en Termessos met economische problemen kampten. De bijbel, Handelingen 14: 25-26 beschrijft bijvoorbeeld hoe de apostel Paulus op zijn eerste zendingsreis (46-48 n.C.) via deze stad reisde, toen Attalia genoemd. De kruisvaarders gebruikten de haven om naar Palestina te varen. Begin 13e eeuw kwam Antalya onder Seltsjoeks bestuur. De Osmanen namen de macht eind 14e eeuw over en behielden die tot 1923.

Waarna het uiteindelijk deel ging uitmaken van de republiek Turkije. Antalya is ook mede bekend vanwege zijn heerlijk zoete sinaasappelen, die daar samen met andere citrusvruchten overvloedig te vinden zijn.

Klimaat Antalya

Antalya temperaturen
maanden gemiddelde temperatuur gemiddelde zeetemperatuur
januari 16,5 17,6
februari 16,5 17
maart 18 16,5
april 20,5 18,5
mei 24 20,5
juni 29 24,5
juli 32 28,5
augustus 33 29,5
september 30 27,5
oktober 27 25
november 22 21
december 18 18

De zomers zijn droog en zonder regen terwijl de andere maanden warm zijn met wat regen De gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 18,7 graden is erg aangenaam. Gedurende de laatste 40 jaar was de hoogst gemeten temperatuur 44,6 graden. Gemiddeld valt er 309,5 dag per jaar geen regen. Het is erg zeldzaam als de temperatuur onder het vriespunt uitkomt. Bijna 60 jaar geleden viel er sneeuw in Antalya en toevallig is er in 2008 weer sneeuw gevallen. Dit was een nieuwe ervaring voor het grootste deel van de jonge bevolking.       

FreeSun verzorgt reizen naar: