Wist u dat

Kyrenia

Kyrenia
Bij de oude pittoreske haven van Kyrenia, in de vorm van een hoefijzer, vindt u vele restaurantjes en cafeetjes met gezellige terrasjes waar u heerlijk kunt zitten en genieten van het mooie uitzicht tijdens een diner of een drankje. Wij raden u wel aan om op tijd te komen, anders kunnen de tafeltjes al bezet zijn. Het grote kasteel naast de haven, met zijn statige bouw, lijkt te waken over Kyrenia en het gezellige haventje. Het oudste gedeelte van het kasteel vindt zijn oorsprong in 330 na Chr. Om in de haven te komen wandelt u door de kleine, knusse straatjes van Kyrenia met zijn vele restaurantjes, terrasjes en winkeltjes waar de leukste souvenirs en handgemaakte spulletjes verkocht worden.

Activiteiten

Cyprus is een waar paradijs voor de cultuurliefhebber. Omdat het eiland op het kruispunt van 3 continenten ligt en het klimaat aangenaam is, is het eiland door vele volken bezocht in de afgelopen duizenden jaren. Elke beschaving heeft weer zijn eigen sporen achtergelaten. Kastelen, kloosters, ruines uit de Griekse en Romeinse beschavingen, allen zijn gelegen in de nabije omgeving van Kyrenia.

Bellapais De Middeleeuwse tempel Bellapais is een van de belangrijkste overblijfselen uit vervlogen tijden. Het is een schitterend voorbeeld van Gotische architectuur en op een rotsachtige bergtop, ten zuidoosten van Kyrenia. De bouw is begonnen in de 12e eeuw en het klooster kwam tot bloei onder Koning Hugh III van Frankrijk. Nu, 800 jaar later, is het klooster nog steeds een plaats dat een bezoek meer dan waard is.

Vouni Palace In het noorden van Cyprus ligt deze ruine van een paleis dat in de 5e eeuw voor Christus is gebouwd door Doxadros, de Phoenisiche koning van de naburige stad Marion. Het paleis beschikte ooit over 137 kamers en was gebouwd op de top van een heuvel, vanwaar men een schitterend uitzicht heeft over zee. Tegenwoordig zijn er nog enkele dingen zichtbaar en overgebleven; een bezoek meer dan waard.

Antiphonitis Kerk Deze kerk ligt vlak bij Kalograia, niet ver van de noordkust van het eiland. De kerk is een typisch voorbeeld van Byzanthijse architectuur en is gebouwd in de 7e eeuw. Deze architectuur is erg zeldzaam op Cyprus en daarom van groot historisch belang. Enkele van de originele fresco's zijn bewaard gebleven en in de 14e en 15e is het een en ander er aan toegevoegd.

Selimiye Moskee Midden in het centrum na Nicosia staat de Selimiye moskee, ooit gebouwd door een van de koningen uit de Lusignaanse periode als kathedraal. De bouw begon in 1209 en eindigde in 1326. Tegenwoordig is het meesterwerk een moskee, waarbij de Gothische kerkarchitectuur gecombineerd wordt met de elegantie van de twee minaretten, gebouwd op de onvoltooide kerktorens. Een bezoek meer dan waard.

 

Arab Ahmet Moskee De Arab Ahmet moskee is een van de mooiste voorbeelden van oude Turkse architectuur. De moskee is in de 17e eeuw gebouwd op fundamenten van een christelijke kerk en past geheel in de wijk waarin het gelegen is, in de hoofdstad Nicosia.

 

 

Omschrijving strand

De noordkant van Cyprus biedt schitterende ongeschonden stranden, welke tegenwoordig nauwelijks meer te vinden zijn in het Mediterrane kustgebied. De prachtige kustlijnen bieden volop variatie. Zo zijn er luxueuze stranden, behorend bij grote hotels, en zijn er prachtige verloren gouden stranden, verborgen in de natuur tussen de duinen.

De oostkust biedt u een 15 kilometer lang ongerept zandstrand, gelegen tussen Famagusta en Bogaz. De Famagusta baai zelf is tevens een bezoekje waard, deze betoverend mooie baai bestaat uit een goudkleurig zandstrand dat zich uitstrekt zover het oog reikt.

Aan de noordkust, aan beide kanten van Kyrenia, zijn gezellige stranden te vinden met sfeervolle strandclubs en vele sportactiviteiten. Verder decoreren geisoleerde inhammen het ver uitgestrekte landschap hier.

Een andere prachtige plek is Karpaz Peninsula welke een uitgestrekt gebied beslaat. Gouden zandstranden, vlekkeloze duinen welke worden begrensd door wilde olijfgaarden en Tamariskplanten wachten op u als zonaanbidder of wandelaar. Het schiereiland van Karpaz is zelfs uitgeroepen tot nationaal park. Houdt u er rekening mee dat er geen asfaltwegen zijn en dat u een geschikt voertuig raadpleegt waarneer u afreist naar dit gebied.

Door het ideale klimaat dat op Cyprus heerst is het vrijwel het gehele jaar door mogelijk om te zwemmen in de prachtige blauwe Mediterrane Zee. Hierdoor zijn ook watersporten als zeilen, snorkelen, windsurfen en waterskien vrijwel het gehele jaar door uitoefenbaar. Daarnaast kunt u prachtig duiken en snorkelen, de kleurrijke onderwater wereld zal u verrassen!

 

 

Tips

Handige tips

Reisdocumenten U kunt naar noordelijk Cyprus reizen met een geldig paspoort of ID-kaart. U ontvangt het visum bij aankomst op de luchthaven. U hoeft hier niets voor te betalen.

Vliegtijd De totale reisduur van Amsterdam Schiphol naar Cyprus Ercan Airport bedraagt ongeveer 4 uur en 45 minuten. De vluchten worden uitgevoerd door Corendon Airlines. In verband met de internationale luchtvaartregels moet er een korte stop gemaakt worden op een Turkse luchthaven. U hoeft niet over te stappen, hetzelfde toestel vliegt door naar Cyprus.

Geld (Turkse Lira) Op het Noordelijke deel van Cyprus gebruikt men de Turkse Lira. U kunt ter plaatse wisselen. US-dollars, Britse ponden en ook de Euro kunnen overal omgewisseld worden. Geldautomaten zijn volop aanwezig en accepteren vrijwel altijd Nederlandse pinpassen. Creditcards worden op veel toeristische plekken zoals hotels, restaurants en grotere winkels geaccepteerd.

Tijdsverschil Op Cyprus is het zowel tijdens de zomer als tijdens de winter 1 uur later dan in Nederland.

Taal Op Cyprus wordt Grieks, Turks en Engels gesproken.

Verkeer Op Cyprus rijdt men net als in Engeland links. Benzine en diesel zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en Belgie. Er zijn enkele particuliere busnetwerken die vooral bedoeld zijn voor vervoer van stad naar stad. Een goed alternatief voor de bus is de service bus (vergelijkbaar met de Turkse dolmus). Deze service busjes rijden dagelijks en zijn zeven persoonsbusjes die mensen vervoeren van stad naar stad en daarbij de passagiers ophalen en afleveren op elke gewenste plek binnen die steden. Taxi's zijn er volop te krijgen op Cyprus. Er wordt op de meter gereden. Brommers, motoren en fietsen worden niet zoveel verhuurd op Cyprus, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld Griekenland. Wilt u een fiets huren houdt u er dan rekening mee dat het andere verkeer niet zo gewend is aan fietsers zoals wij dat in Nederland of Belgie gewend zijn.

Autohuur Een auto huren kan goedkoop zijn op Cyprus, mits u tijdig reserveert. 
Men kent op Cyprus 2 tarieven: het zomertarief (1 april t/m 31 oktober) en het aanzienlijk lagere wintertarief (van 1 november t/m 31 maart). Cabrio's zijn in de zomer gewild en duur.

 

 

Extra info

Excursiemogelijkheden

Het is de moeite waard om tijdens uw vakantie kennis te maken met de bijzondere bezienswaardigheden van het Noordelijke deel van Cyprus. Of u nu van cultuur, historie houdt of liever actief erop uittrekt, u heeft voldoende keuze!

Om u alvast een idee te geven van de mogelijkheden hebben wij een aantal excursies voor u geselecteerd:

Dagtocht Kyrenia
Tijdens deze dag excursie ontdekt u meer over het pittoreske dorpje Kyrenia. 
U brengt onder andere een bezoek aan een museum waarin het schip van Kyrenia is bewaard. Het schip van Kyrenia is een scheepswrak van een 4e eeuws Grieks handelsschip en is het oudste Griekse schip ooit ontdekt en het is daarmee het enige overgeleverde schip uit de Griekse klassieke oudheid. Het vond een nieuw tehuis in het museum in het kasteel van Kyrenia. 
Prijsindicatie per persoon €40,- inclusief lunch

Dagtocht Nicosia
Nicosia is samen met Jeruzalem één van de laatste verdeelde hoofdsteden van de wereld. Het zuidelijke deel behoort tot Grieks Cyprus en het noordelijke deel tot Turks Cyprus. De grens ("De Groene Lijn" genaamd) loopt dwars door de stad. Tevens brengt u een bezoek aan een karavanseray, de St. Sophia Kathedraal en de Middeleeuwse muren en poorten van de stad.
Prijsindictie per persoon €40,- inclusief lunch

Dagtocht Famagusta
Deze dagexcursie is inclusief een bezoek aan de 3 belangrijkste bezienswaardigheden. Namelijk Famagusta “spookstad”, St. Nicolas Kathedraal en de oude stad Salamis die gebouwd is in de 7e eeuw voor Christus. 
Prijsindictie per persoon €40,- inclusief lunch

Paragliden 
Wilt u leren vliegen…ga dan eens paragliden! Het is een populaire luchtsport, niet moeilijk en daarom snel te leren. Maak samen met een zeer enthousiast instructieteam kennis met deze fascinerende sport en u zult veel fantastische vliegplekken zien. 
Prijsindictie per persoon €65,- (inclusief vlucht, transfer en verzekering)

Duiken
Duiken in Noordelijk Cyprus betekent een wondere wereld van gekleurde vissen, geheimzinnige grotten en oude scheepswrakken die verborgen liggen onder de glinsterende oppervlakte van de blauwe zee. Dankzij de altijd aangename watertemperatuur is Cyprus uitgegroeid tot een populaire duiklocatie. De door ons gekozen duikclub heeft een zeer gevarieerd duikprogramma. Voor zowel de beginner, de relaxte duiker als de fanatieke duiker biedt Noordelijk Cyprus vele mogelijkheden voor een unieke duikbelevenis. 
Voor prijzen raadpleeg de reisleiding

Boottocht
Dit is de perfecte mogelijkheid om een dag te relaxen! U krijgt tijdens de boottocht de mogelijkheid om te zwemmen en te zonnen op een van de mooiste stranden van Cyprus. 
Prijsindictie per persoon €40,- inclusief lunch en transfer

Paardrijden
Helemaal een zijn met de natuur? Een dagje paardrijden op Noordelijk Cyprus zal u een blik geven op de mooiste uitzichten. 
Prijsindictie per persoon vanaf €45,- inclusief transfer

 

Jeepsafari
U wordt opgehaald bij uw hotel en rijden dan naar de ontmoetingplaats. Hier krijgt u informatie over deze excursie. Dan begint het 'off-road' avontuur. Tijdens deze excursie zijn er stops om foto's of video's te maken van de prachtige natuur. 
Prijsindictie per persoon €60,-

Golfen
Ook een dagje (of meer) golfen is mogelijk in Noordelijk Cyprus. U zult versteld staan van de schitterende golfbaan. 
Voor prijzen raadpleeg de reisleiding


Prijzen van de excursies zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Alle excursies worden uitgevoerd door de lokale agent. 

 

 

 

 

 

 

FreeSun verzorgt reizen naar: