Wist u dat

Turkije Algemeen

Het Turkije van vóór de komst der Turken wordt doorgaans Klein-Azië of Anatolië genoemd. Anatolië heeft een voorgeschiedenis die vele duizenden jaren teruggaat, waarin volkeren als Hettieten, Frygiërs, Lydiërs, Urarteërs, Armeniërs en Grieken een grote rol hebben gespeeld.

Een strandvakantie in Turkije staat garant voor elke dag feest! Lekker zonnebaden aan het zwembad of het strand met een cocktail in uw hand, genieten van de meest smakelijke gerechten in het buffet- of à la carte restaurant, sportief in de weer op het water of op het land... u zult zich absoluut niet vervelen! Turkije heeft een prachtige natuur en cultuurrijk verleden. Het fascinerende Istanbul, de prachtige witte kalksteenterrassen van Pamukkale, het openluchtmuseum Efeze, het bekende Troje, de hoofdstad Ankara met zijn imposante mausoleum van Atatürk en de grotwoningen in de vallei van Göreme zijn slechts enkele voorbeelden van de hoogtepunten die de revue passeren. Welkom in Turkije – Hosgeldiniz. Met deze reistips kunt u zich voorbereiden op een verblijf in deze andere cultuur.

Klimaat en landschap

Turkije ligt niet alleen cultureel, maar ook qua klimaat op een kruispunt. Het oosten van het land en Centraal-Anatolië bezitten een uitgesproken landklimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters waarin zeer veel sneeuw kan vallen. De gebieden langs de Middellandse Zee hebben een mediterraan klimaat terwijl de noordkust een warm zeeklimaat heeft. Het zuidoosten, uitgezonderd het berggebied in het extreme zuidoosten, is overwegend droog en plaatselijk zelfs woestijnachtig; Turkije heeft gedeelten met zeer weinig neerslag, waar dan ook zoutmeren zijn gevormd. Vanaf Izmir gaande van west naar oost neemt de hoeveelheid neerslag langzaam af, maar langs de noord- en zuidkust valt relatief veel regen, met name in het noordelijk kustgebergte.

Turkije ligt gemiddeld meer dan 800 m boven zeeniveau en kent een groot aantal geïsoleerde gebergten die het lokale klimaat sterk beïnvloeden. Aan de noordzijde zijn dit onder meer de Uludag bij Bursa (2560 m (dag of daglari is Turks voor gebergte), het noordelijk kust- of regengebergte oostelijk en westelijk van Samsun (toppen tot 1775 m), Karagöl dag (3025 m), Zigana dag (3000 m), Soganli dag (3385 m) bij Giresun, Rize daglari (3711 m), Kackar dag (3937 m) bij Trabzon (het klassieke keizerrijk Trebizonde). Aan de zuidzijde liggen langs de kust de Mentese Dag (1750 m), de Ak dag (3025 m) en de zeer uitgestrekte Toros Daglari (3585 m) en de Aladag (3734 m). Geïsoleerd liggende gebergten in het oosten die een duidelijk eigen klimaat hebben, zijn de Süphan dag (4404 m) noordelijk van het Vanmeer dat zelf op 1720 m hoogte ligt, het Ararat-massief (5165 m), de Palandöken dag (3124 m), Sat daglari (3630 m) en de Cilo dag (4168 m) in het verre zuidoosten. De toppen van deze gebergten zijn vaak tot ver in het jaar besneeuwd, wat het omliggend gebied tot ver in het seizoen van smeltwater voorziet. In de streek rond Erzurum (op ca. 1850 m boven zeeniveau) duurt het groeiseizoen slechts 3-4 maanden: van juni tot september; de rest van het jaar ligt er sneeuw. De klimaatomstandigheden hoog in de Turkse bergen zijn goed te vergelijken met die in de Alpen, hoewel hitte en kou wel extremer kunnen zijn.

Taal

De taal in Turkije is Turks, maar langs de kust en in de grotere steden kunt u goed terecht met Engels en Duits.

Eten en drinken

De Turkse keuken is zeer veelzijdig. Er is een rijke variatie aan verse groenten, soepen, vlees- en vissoorten en gebak. Ook kent men in Turkije “tapas”, deze worden ‘mezes’ genoemd. In de meeste hotels worden zowel Turkse als internationale gerechten geserveerd in de à la carte restaurants en in het hoofdrestaurant in buffetvorm. Turkije kent een aantal goede wijnen, bier en ‘raki’. Raki is een sterke anijsdrank, die puur of aangelengd met water gedronken wordt. Turkse koffie en thee worden ook veelvuldig gedronken. Het leidingwater is niet drinkbaar. We adviseren u mineraalwater uit flessen te kopen.

Tijdverschil met Nederland

Het is in Turkije 1 uur later dan in Nederland.

Openbaar vervoer

U kunt op vele verschillende manieren gebruik maken van het Turkse openbaar vervoer. In de grotere steden rijden stadsbussen om de 10 à 15 minuten. Verder kent men in Turkije de ‘dolmus’, deze minibusjes stoppen voor u als u uw hand opsteekt en u kunt dan meerijden voor een vaste prijs. Ook zijn er veel taxi’s in Turkije, zorg alleen wel dat u duidelijke prijsafspraken maakt voordat u instapt. U kunt bij de receptie van uw hotel informeren naar deze prijsafspraken.

Geldzaken

De Turkse munteenheid is de Turkse Lira. U kunt overal met uw pinpas terecht. Ook kunt u in Turkije terecht met euro`s, die vooral in toeristengebieden een geliefd betaalmiddel zijn. Indien met euro’s betaald wordt, rekent men niet altijd de meest gunstige koers. Creditcards worden in banken, grote hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.

Elektriciteit

Elektriciteit in Turkije is 220 Volt

Reisbescheiden

Enkele dagen vóór vertrek ontvangt u van ons de reisbescheiden. De reisbescheiden maken onderdeel uit van de reisovereenkomst. U wordt geacht op de hoogte te zijn van de inhoud van de reisbescheiden en deze op juistheid en volledigheid te controleren. Wanneer u 5 werkdagen voor uw vertrek nog geen reisbescheiden ontvangen hebt, dient u dit te melden aan onze organisatie. Eventuele kosten die voortvloeien uit het niet (goed) controleren van de reisbescheiden en uit het niet tijdig doorgeven van onvolkomenheden komen voor rekening van de reiziger. Voor kosten in verband met onjuistheden in de tenaamstelling van bijvoorbeeld vouchers en tickets verwijzen we nu haar hetgeen is vermeld onder ‘boekingsbevestiging’.

Grensdocumenten/Visum

U bent zelf verantwoordelijk voor (het verkrijgen van) de juiste grensdocumenten. U dient zelf bij de betrokken autoriteiten informatie in te winnen. Alle informatie die door ons verstrekt wordt, heeft betrekking op personen met de Nederlandse nationaliteit. Als u een andere nationaliteit hebt, dient u zelf bij de ambassade van het te bezoeken land te verifiëren of er voor personen met uw nationaliteit speciale regels gelden m.b.t. grensdocumenten of visa. De reissom is altijd exclusief de kosten voor het visum. Voor Turkije dient u in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort of een Europese toeristenkaart dat geldig is tot na het verblijf. Let op: de Koninklijke Marechaussee op Schiphol verstrekt géén nooddocumenten meer voor Turkije! Tevens geldt een visumplicht. Het visum wordt u bij aankomst op de luchthaven vóór de paspoortcontrole in Turkije verstrekt tegen betaling van € 15 per persoon en is 90 dagen geldig. Wij raden u aan om het visum met gepast geld te betalen. Ook kinderen die in het paspoort van hun ouders vermeld staan, dienen een visum te hebben. Kinderen vanaf 16 jaar dienen een eigen geldig identiteitsbewijs te hebben. Het visum kan alléén ter plaatse op de luchthaven in Turkije geregeld en betaald worden.

Reisduur

De geboekte reis wordt altijd in hele dagen aangegeven. Een 8-daagse reis kan op de eerste dag bijvoorbeeld beginnen met een vertrek om 23.00 uur en op de achtste dag eindigen met aankomst om 08.00 uur.

Adressen

Wilt u meer informatie over uw reisbestemming, dan verwijzen wij u naar het:

Turks Nationaal Verkeersbureau
Hofweg 1
2511 AA, Den Haag
Tel. 070 - 346 99 98
Fax. 070 - 364 44 68

 

 

FreeSun verzorgt reizen naar: